Hagen

Buxus, taxus, coniferen etc.

Hagen kunt u maken van buxus, taxus, coniferen etc. Hagen zorgen voor privacy, breken de wind en beperken geluidsoverlast. Ze fungeren vaak als levende groene wand op die plekken, waar het kan.

Vanaf eind oktober begin november (zodra het blad begint te vallen) is het mogelijk om beukenhagen te planten. Oktober is bij uitstek de beste maand om coniferen, taxus en laurier te planten.

 

Wat zijn goede hagen?

Goede hagen hebben een dichte vertakking, zijn goed bebladerd, vormen een gesloten geheel en zijn strak te snoeien. In sommige gevallen zijn natuurlijke hagen echter ook mooi. 

 

Soorten

Er zijn:

- 's winters bladverliezende hagen

- 's winters bladhoudende hagen

- groenblijvende hagen

 

Hoeveel planten per haag?

Het aantal planten per haag hangt af van de soort, maat en vorm van de planten. Van planten die 80-100 cm hoog zijn, heeft u er gemiddeld 3-6 per meter nodig. Bij het inplanten moeten de planten elkaar net niet raken. Als u te veel ruimte laat tussen de planten, krijgt u moeilijk een gesloten haag.

 

Losse hagen

Losse hagen groeien breeduit en zijn geschikt voor grotere tuinen. Deze hagen vragen minder verzorging en passen goed in een landelijk kader.

 

Strakke hagen

Strakke hagen zijn ideaal voor kleinere tuinen. Deze hagen moet u jaarlijks minstens één keer snoeien. Hoe kleiner het blad, hoe beter de haag het snoeien verdraagt. Bij grote bladeren moet u erom denken dat u het blad niet beschadigt. 

 

Meerdere gewassen

Als u over veel ruimte beschikt, kunt u 'versprongen' planten. U plant verschillende soorten gewassen circa 3 rijen dik. Dit geeft een mooi effect en een doorkijk is niet meer mogelijk. 

 

Knippen en snoeien

Gebruikt u voor bloeiende hagen en coniferen een snoeischaar. Voor alle andere hagen is een heggenschaar het beste gereedschap. Een jonge haag moet eerst van onderen goed dicht groeien. Dat lukt als u de hoogtegroei beperkt. Bij coniferen moet u de top er pas uitsnoeien, als de haag op gewenste hoogte is.

 

Wanneer snoeien?

Hagen in de groei en snelgroeiende hagen snoeit u 2 tot 3 keer per jaar. Oudere hagen volstaan met 1 tot 2 keer per jaar. Jonge hagen snoeit u in juni en daarna nog 1 of 2 keer met tussenpozen van 6 weken. Coniferen hoeft u maar 1x te snoeien. Beuk en haagbeuk snoeit u in augustus, bloeiende hagen na de bloei. En altijd geldt: snoei alleen bij bewolkt weer. 

 

Hoe snoeien?

Snoei een strakke haag zo dat de onderkant breder is dan de top. De zijkanten krijgen dan meer licht en worden niet zo gauw kaal.    

 

Standplaatsen
Hagen groeien op droge of vochtige standplaatsen, op kalkhoudende of zure grond. Welke haag waar het beste groeit, vertellen wij u graag bij een bezoek aan onze kwekerij.  

 

 

DCM VIVIMUS® UNIVERSEEL

DCM VIVIMUS® UNIVERSEEL
DCM VIVIMUS® UNIVERSEEL

Bij het planten van heesters DCM VIVIMUS® UNIVERSEEL toevoegen (40 of 60 Ltr p/zak)

 

- gemengd organisch bodemverbeterend middel rijk aan organische stof
- plantputverbeteraar voor een snelle inworteling en goede weggroei
- voor een luchtige en humusrijke bodem
- voor het aanplanten van sierheesters, vaste planten, hagen, bomen, bloemen, siergrassen, buxus, etc.

DCM Hagenmeststof

Meststof afgestemd op de voedingsbehoeften van coniferen, naaldbomen, sparren, taxus en hagen. Het toegevoegde magnesium is belangrijk om bruinverkleuring van naalden tegen te gaan. Zorgt voor een evenwichtige groei. 

DCM Hagenmeststof