Fruitbomen / Kleinfruit

Fruitbomen zijn vaak bomen, die horizontaal geleid zijn. Het snoeien van fruitbomen is eenvoudig, want u snoeit gewoon alle takken weg, die verkeerd groeien.

Vanaf eind oktober begin november (zodra het blad begint te vallen) is het mogelijk om fruitbomen uit de volle grond te planten.

 

Hoogte

Fruitbomen bestaan uit de stamhoogte (hoogte vanaf de grond tot de onderste laag) en de lagen van het rek. Dit zijn er meestal 4 of 5, in totaal circa 40 cm. De breedte van het rek is meestal zo'n 2 meter.

 

Speciale effect

Het typische effect bij veel fruitbomen ontstaat, doordat de takken vanaf het begin in een horizontaal vlak groeien. Het zijn nog buigzame loten. Deze leidt u langs een draad van bamboestok in de gewenste richting. Dit doet u 2 tot 3 groeiseizoenen lang. Daarna zijn de takken stevig genoeg.  

 

Fruitboom in vorm

Als u een formele stijl voor uw fruitboom wilt, kiest u een vantevoren vastgestelde vorm. Bijvoorbeeld een U-vorm of kandelaarsvorm. Met een beetje geduld leidt u uw eigen fruit in vorm.

 

Peren, pruimen, kersen, appels en nog veel meer

Er zijn veel soorten fruitbomen. Perenbomen zijn o.a. de Gieser Wildeman en de Conférence. Pruimenbomen zijn o.a. de Reine Claude d'Oullins, Opal en Mirabelle de Nancy. Bij appels moet u denken aan de Elstar, de Schone van Boskoop (Goudrenet) en James Grieve.

 

NB

Bij de druif groeien de vruchten op de nieuw gevormde zijtakken. Het is zaak om de plant niet teveel zijtakken te laten krijgen, omdat er anders veel waardeloze trossen groeien. 

FRUITBOMEN: planttijd half november tot half april.

De vermelde prijzen zijn richtprijzen. Hoewel dit reëel prijzen zijn kunnen ze afwijken i.v.m. seizoen en/of inkoop.

Informeer vrijblijvend naar niet vermelde soorten.

 

 

PRIJZEN:

 

Hoogstam vanaf € 40,00 (ong. 3,50 mtr hoog) 

 

Halfstam vanaf € 23,00 (ong. 2,50 mtr hoog)

 

LA = laagstam (struik) vanaf € 15,50

 

Hoogstam lei vanaf € 65,00

 

Halfstam lei vanaf € 49,00

 

struik lei vanaf € 41,00  

 

 

SNOEIADVIES zie: www.neerlandstuin.nl

Elstar

Malus domestica ´Elstar' 

 

(bestuivers: ‘James Grieve’ of ‘Gala’)


Rood met geel gekleurd. Hij is rijp oktober-december. Produceert weinig bloemen. Het jonge hout is wat vorstgevoelig. Vruchten uitdunnen (eind augustus) geeft een hogere opbrengst. Smaak: zoetzuur, licht zurig en zeer aromatisch

Malus domestica ´Elstar
Malus domestica ´Elstar

James Grieve

Malus domestica ‘James Grieve’

 

(bestuivers: ‘Elstar’ of ‘Schone van Boskoop’)


James Grieve is een middentijds bloeiende appel. De sappige en zachte vruchten zijn rijp rond eind augustus - begin september. Pluk vooral niet te vroeg, dit gaat ten koste van de smaak en behandel ze voorzichtig.

Malus domestica ‘James Grieve’
Malus domestica ‘James Grieve’

Goudrenet (´Schone van Boskoop´)

Malus domestica ´Schone van Boskoop´

 

(bestuiver: ‘James Grieve’)


In de volksmond Goudrenet genoemd, is zowel voor de verse consumptie als voor de verwerking (o.a. appelmoes) zeer gewild en is daarom populair. De smaak is verfrissend zurig en voldoende zoet.

 

Malus domestica ´Schone van Boskoop´
Malus domestica ´Schone van Boskoop´

Rode Boskoop

Malus domestica ´Rode Boskoop´

 

(bestuiver: 'James Grieve')

 

De´Rode Boskoop´ heeft veel eigenschappen van de Schone van Boskoop. De kleur is wel veel roder. Is geschikt als handappel maar ook als moesappel.

Malus domestica ´Rode Boskoop´
Malus domestica ´Rode Boskoop´

Notarisappel

Malus domestica 'Notarisappel' 

 

(zelfbestuiver) 

 

Deze appel (middel grote ronde appel) heeft een zeer goede smaak en is groen/geel van kleur. De appels zijn eind september rijp om te plukken en in november zijn ze rijp voor consumptie.

 

Ze zijn geschikt als handappel, bewaarappel en als moesappel.

Malus domestica 'Notarisappel'
Malus domestica 'Notarisappel'

Conference

Pyrus communis ‘Conference’ (handpeer)

 

(zelfbestuiver)

 

Een flesvormige, uitstekende handpeer die gemakkelijk groeit. Eén van de beste handperen. Meest geteelde ras. Vruchten zijn groot. Groene kleur die later groengeel wordt met veel roest. Harde schil met een licht oranje, sappig en zoet vruchtvlees.

Pyrus communis ‘Conference’
Pyrus communis ‘Conference’

Gieser Wildeman

Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’ (stoofpeer)

 

(zelfbestuiver)

 

Het is een bekende stoofpeer van goede kwaliteit. Er kan geoogst worden omstreeks november en bewaard worden tot januari. Vruchten: kleine, peervormige, roestbruine vruchten met vast, wit en korrelig vruchtvlees. Een heerlijke stoofpeer die bij het koken rood kleurt.

Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’
Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’

Belle de Louvain

Prunus domestica 'Belle de Louvain' (rood/blauw) 

 

(zelfbestuiver)

 

Produceert zeer dikke, grote, donkerrode, violetkleurige, langwerpige, sappige pruimen met een geelgroen vruchtvlees. Pruimen houden van een kalkrijke standplaats in de volle zon.

Prunus domestica 'Belle de Louvain'
Prunus domestica 'Belle de Louvain'
page loading